Thursday, May 28, 2020
HomePosts Tagged "странци"

Во последните 5 години над 62 илјади лица станале бугарски државјани, а тие најмногу потекнуваат од Македонија, Молдавија и Украина без точно да се посочи која држава со колку граѓани учествува во оваа бројка, според министерката за правосудство Екатерина Захариевеа. Речиси 90 проценти од нив добиле

Read More

Кинескиот суд донесе закон со кој им се забранува на жените во Кина да стапуваат во брак со други државјани. Овој закон е последица на половата нерамнотежа. Долгогодишната политиката на едно дете доведе до состојба соодносот на момчиња наспроти девојчиња да стане 1:3. Законот има за

Read More

На 12 јуни комбиниран состав, од седум млади македонски кошаркари  и четири aмерикански играчи, потенцијални кандидати за добивање на македонски пасош, патува на кошаркарски турнир во НР Кина, како дел од соработката меѓу кошаркарските федерации на двете земји. На турнирот, кој ќе трае до 24

Read More

Дваесет и три девојки од кои осум од странство и петнаесет од Македонија на возраст од 23 до 39 години биле откриени од полицијата при акциските контроли спроведени изминатата ноќ во два угостителски објекти во тетовско, информираше портпаролот на СВР Тетово Марјан Јосифовски. Според неговите податоци

Read More

Многу луѓе од Македонија одат на сезонска работа во Црна Гора, но од наредната година тоа ќе биде минато. Законот кој ограничува вработување на странци во Црна Гора, а чија примена беше одложена поради туристичката сезона, од вчера почна да се применува, потврдуваат од Министерството

Read More

Мегалитската опсерваторија Кокино предизвикува огромен интерес кај странците. Управата за културно наследство во октомври ќе ги презентира македонските знаменитости на саеми во Франција и Италија. Искуството од ланското претставување вели дека странците најголем интерес пројавиле за Кокино, како и за средновековната црква Св. Ѓорѓи во старо

Read More

Саудиска Арабија за прв пат ја отвори берзата за странци. Ваквите економски реформи беа долгоочекувани во земјата која е најголем извозник на нафта. Засега странците ќе бидат ограничени на купување на саудиски акции по пат на „свапови“, вклучувајќи ги меѓународните банки и малиот број на

Read More