Sunday, May 31, 2020
HomePosts Tagged "странски инвестиции"

Осум компании со грчки или мешовит удел се дел од листата на 200 најголеми бизниси во Македонија во 2016 година, објави финансискиот магазин „Капитал“, а пренесе грчката новинска агенција АНА-МПА. На трето место на листата, како и претходната година, се наоѓа ОКТА, односно групацијата „Хеленик петролеум“,

Read More

Странските директни инвестиции од 2007 до мај 2017 година Македонија ја чинеле 225 милиони евра, објави денеска портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски. Тој соопшти дека странските инвеститори вработиле 20.000 работници, но најголем дел од нив биле преземени од македонските компании. Едно работно место државата ја чинело

Read More

Никола Груевски продолжува да ги истакнува економските успеси на неговата владејачка партија ВМРО-ДПМНЕ и да ја брани политиката за привлекување на странски компании бидејќи тие во соработката со македонските допринесуваат со 50 милиони долари. - Тоа е така затоа што секоја година има се повеќе странски

Read More

Виктор Мизо, директорот на ТИРЗ очекува нови странски инвестиции во Македонија со оглед на тоа што се водат преговори со повеќе сериозни компании. „Преговараме со повеќе компании кои се заинтересирани и сакаат да инвестираат во Македонија. Поголем број од нив се дел од автомобилската индустрија, а

Read More

Советот на странски инвеститори генерално е задоволен од деловната клима и условите за водење бизнис во Македонија поради евтината и соодветна работна сила, ниските давачки и даночната политика, но препорачуваат политичката криза што побрзо да заврши за да продолжи инвестицискиот циклус и проширувањето на нивните

Read More

Никола Груевски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, ја засилува својата активност и надвор од владиниот тим пофалувајќи се со две странски инвестции. Едната е од Key Safety Systems кои го стартуваат производството во Кичево, а втората е нова странска инвестиција во оштина Илинден од страна на турската

Read More

Висар Фида, министерот без ресор во актуелната Влада на РМ си поднел оставка но, на јавноста се уште не и се познати причините за напуштањето на функцијата. Од официјалниот кабинет на Владата на РМ нема реакција за потегот на Фида, ниту пак најава кој ќе

Read More