Tuesday, Aug 11, 2020
HomePosts Tagged "робот"

НАСА работи на формирањето на тим кој ќе го направи роботот Robonaut 5 (R5), кој треба да вклучува серија на опции кои би можеле да ги спасат животите на астронаутите во вселената. Имено, НАСА реши да распише конкурс под називот Space Robotics Challenge, а наградата за

Read More

Руските научници од истражувачката компанија Promobot имаат мали проблеми со нивниот робот кој успеал да „избега“ од лабораторијата која не била соодветно обезбедена. Роботот Promobot успеал да помине пеесетина метри и да го закочи сообраќајот на една прометна улица откако му се потрошиле батериите. Овој „инцидент“

Read More

Робот од Русија избегал од лабораторијата во градот Перма. Инженер во „Промобот“, компанијата што го направила, заборавил да ја затвори оградата па избеганиот робот предизвикал вистински метеж во сообраќајот, јавува Би-Би-Си. Но, успеал да „избега“ само пет километри од лабораторијата, бидејќи набрзо останал без струја и

Read More

  Роботите стануваат се повеќе „живи“ со секоја наредна минута, но кога веќе започнуваат да личат на вистинска личност, тука веќе работите започнуваат да стануваат чудни. Измислителот на роботот кој наликува на Скарлет Јонхансон, не кажува за која позната личност станува збор, но прилично е очигледна сличнста

Read More

Поради многуте инциденти кои се случуваат и во кои загинуваат бегалци во Егејското море, грчката крајбрежна стража отсега ќе биде придружена од робот кој ќе биде од голема корист во преземањето мерки за спасување на бегалците од водите на морето.Емили е робот создаден од научници

Read More

Кинеската компанија Paradise Entertainment го претстави првиот модел на робот кој треба да ги замени дилерите на карти во казиното со што коцкарската индустрија ќе има огромни заштеди на трошоците за плаќање на работната сила. Доколку роботската технологија се усоврши тогаш се намалува можноста за

Read More

После 2 години конструкција, германска компанија изработи робоот способен пасивно да ве придружува во пинг-понг. Под пасивно се мисли дека едина работа која роботот не може да ја направи е да сервира! Роботот под име „UHTTR-1“ е изработен во исто време со роботот на компанијата „Kuka“,

Read More