Monday, Jul 6, 2020
HomePosts Tagged "реки"

Врнежите во последните 24 часа ги зголемија нивото на сите водотеци во Македонија, а особено на реките во западниот дел на земјата. Според податоците на УХМР, најголеми промени на водостојот има на реките Радика кај Бошков Мост, Сатеска кај Ботун и на Вардар кај Јегуновце, а

Read More

Поради обилните врнежи од дожд, веќе доаѓа до пораст на водотеците и така ќе биде и понатаму. Позначително зголемување ќе има кај малите реки, при што засега не може да се зборува за сериозна опасност од поплавување. Сепак, можно е да дојде до излевања на

Read More

Водостоите на речиси сите реки во Македонија се под просекот за септември, покажува денешното хидролошко мерење на УХМР. Како што пренесува МИА, Драстично намалување е регистрирано на Црн Дрим кај Ложани, од просечните 102 на 24 сантиметри. Нивоата на Пчиња кај Катлановска Бања, на Брегалница кај Берово,

Read More

Поради обилните врнежи во Србија реките почнаа да се прелеваат. Неколку општини се веќе под вода, а властите прогласуваат вонредна состојба. Една од најпогодените општини во моментов е Нови Пазар, чиј градоначалник за српските медиуми изјавил дека во моментов се преземаат повеќе мерки за справување

Read More

По поморот на риби кои се случи во неколку реки, Друштвото на спортски риболовци „Вардар“ и ДОМ апелираат за спас на македонските реки. Да се заштитат рибите и целиот жив свет во реките, a покрај тоа да се спасат од загадувањето и уништувањето предизвикано од

Read More