Wednesday, Sep 16, 2020
HomePosts Tagged "приватност"

Едвард Сноуден продолжува со мисијата за привлекување на вниманието на јавноста за опасностите од неограничениот владин пристап до новите технологии и директниот пробив на приватноста на граѓаните и нивната комуникација. Затоа дизајнира маска за iPhone која веднаш ќе детектира ако смартфонот е прислушкуван или „пробиен“. Детекторот

Read More

Google повторно премногу ја загрижи јавноста со уште една „шпионска“ опција во апликацијата за пребарување која ќе им овозможува на корисниците да дознаат колку луѓето се задржуваат на одредена локација. На пример ако сакате да посетите некое туристичко место на овој начин ќе може да го

Read More

Facebook се вклучува во битката за заштита на приватноста на корисниците и следењето на комуникациите од страна на безбедносните служби со тоа што наскоро ќе воведе целосна енкрипција на апликацијата за допишување Facebook Messenger. Енкрипција веќе воведоа популарните сервиси Viber и WhatsApp кој токму за

Read More

Viber најави дека целата комуникација која ја водите преку апликацијата ќе биде заштитена со енкрипција меѓу примачот и испраќачот што ќе биде одлично за околу 700 милиони корисници кои би ја сочувале својата приватност. Исто така воведен е и скриен чат каде ќе може да

Read More

Со создавањето на оваа нова алатка, веб страницата „deleteME.mk“, граѓаните ќе можат на ефикасен начин да се справат со нарушување на приватноста при користење на фејсбук, инстаграм, твитер и други социјални мрежи. Оваа алатка се применува во Норвешка и функионира совршено. Македонија е домаќинот на

Read More

Yahoo е уште еден од технолошките гиганти кој им даде ветување на своите корисници дека ќе им испраќа предупредувања кога службите на државата ќе се обидат да ги „хакнат“ и да им ја нарушат приватноста со следење на нивната комуникација. Целта е да заштитат корисниците

Read More

Хакерите кои го пробија сајтот за изневерување Ashley Madison ги објави информациите од швалерите, вклучувајќи ги трансакциите, нивните лични податоци, меил адресите, банкарските детали, кориснички сметки и лозинки. Тимот на хакери бараше итно затворање на сајтот Ashley Madison базиран во Торонто, Канада и ги оствари своите

Read More

Facebook има голем безбедносен пропуст, секој може да ве пронајде и покрај сите забрани за гледање на податоците на профилот. Корисниците на социјалната мрежа не е препорачливо да го внесат бројот од својот мобилен телефон, затоа што секој ќе може да го дознае нивното име,

Read More

Новиот модел на Blackphone 2 уште повеќе се фокусира на безбедноста и приватноста на корисниците и сега е засилен со Android софтвер, но има дополнителна PrivateOS надградба, која го прави посигурен за комуникација. Голем број на програмери, криптографи, експерти за безбедност и експерти за заштита на

Read More

Facebook пред неколку месеци забрани користење на лажни имиња и псевдоними, па затоа бараше од луѓето да користат исклучиво вистинско име и презиме. Германија се противи на ова и не може да дозволи да се влезе во приватноста на своите граѓани. Така успеала да ја

Read More