Friday, Jul 31, 2020
HomePosts Tagged "претседателство"

Естонија денеска го презеде шестмесечното претседателство со Европската Унија од Малта. Естонскиот премиер, Јури Ратас, и претседателот на Европската комисија, Жан Клод Јункер, вчера имаа средба на која разговараа околу програмата на естенското претседавање со ЕУ. „Вашиот тим е подготвен и ги видовме големите напори кои

Read More

Шестмесечното ротирачко претседателство во Советот на Европската унија од утре ќе биде рацете на Словачка, која го презема кормилото од Холандија. -„Ова ќе се случи по нашето 12-годишно членство во Унијата, и тоа во период кога таа се соочува најверојатно со најголемите предизвици и несигурности во

Read More

Босна и Херцеговина на почетокот на 2016-та ќе ја поднесе апликацијата за членство во европското национално и политичко семејство во обид да се постави на стабилни патеки на реформи и подобрување на стандардите по долги години на застој поради бројните внатрешни блокади меѓу трите доминантни

Read More

Белград беше домаќин на државниот врв на Босна и Херцеговина и премиерот Вучиќ ги пречека членовите на претседателството со највисоки државни почести. Од нивните средби е истакното дека Дрина повеќе не смее да биде облиена во крв и дека меѓу двете земји може да просперира

Read More