Tuesday, Feb 25, 2020
HomePosts Tagged "пресуда" (Page 3)

Основниот суд во Велес донесе првостепена пресуда по предметот за приватизацијата на АД „Зора“ во стечај од Гевгелија. Седумината обвинети се прогласени за виновни и заработија скромна условна казна од по една година. Пресудите ги засегаат поранешна судијка, стечаен управник и раководители на повеќе институции

Read More

Новинарите повторно изгубија од Сашо Мијалков. Уставниот суд го одби барањето за заштита на слободите и правата поднесено од новинарите Владо Апостолов и Јадранка Костова, во врска со пресудата со која тие беа парично казнети за нарушување на честа и угледот на некогашниот прв човек

Read More

Судот во Босна и Херцеговина ја донесе првата пресуда за противзаконско формирање и придружување кон странски воени формации, во овој случај за учество во терористичката организација Исламска држава (IS), пренесуваат босанските медиуми. Пред Одделението за организиран криминал, економски криминал и корупција на Судот на БиХ, првообвинетиот

Read More

Европскиот суд за човекови права во Стразбур донесе уште една пресуда против Македонија за полициска бруталност. Земјава ќе треба да му исплати отштета од 15 илјади евра на кумановски хирург кој бил жртва на полициска бруталност. Настанот се случил во 2004-та година на паркинг во Куманово

Read More

Седумнаесет години по првата пресуда (во 1998) во полза на претставниците на македонското малцинство во Грција кои побараа регистрација на нивното здружение „Дом на македонската цивилизација“, Европскиот суд за човекови права од Стразбур, донесе нова пресуда со која се вели дека Грција повторно го прекршила

Read More

Уставниот суд во Загреб ја укина правосилната пресуда, со која поранешниот хрватски премиер Иво Санадер е осуден на затворска казна од осум и пол години за случаите „Хипо“ и „Ина – Мол“. „Јутарњи“ повикувајќи се на свои извори во судот, пишува дека пред три дена

Read More