Thursday, May 28, 2020
HomePosts Tagged "Плутон"

Новите податоци на НАСА потврдуваат дека на површината на Плутон има огромен воден океан кој се наоѓа под дебел слој на мраз, но во тек е процес на одмрзнување со што оваа најодалечена планета ќе има доста богат воден ресурс. Самиот состав на течноста под

Read More

Најновите слики кои пристигнуваат од леталото „Нови хоризонти“ откриваат импресивен пејсаж од површината на најодалечената планета Плутон од кој се добива впечаток дека станува збор за активно и живо небесно тело. Причината за тоа е прегледот на снимките од кои се гледаат големи замрзнати чистинки распоредени

Read More

Научниците повторно воодушевени од Плутон. Новата серија фотографии објавени од мисијата Њу хорајзонс на НАСА откриваат неверојатна маглива атмосфера над оваа џуџе-планета, како и течен мраз на нејзината површина - исто како глечерите на Земјата. Новата серија фотографии со висока резолуција од површината на планетата откриваат мраз составен

Read More

Најновите слики кои ги испрати леталото „Нови Хоризонти“ покажуваат дека џуџестата планета Плутон е геолошки активна и нема знаци на големи кратери од удари на вселенски остатоци. Исто така од сликите се гледаат замрзнати врвови на планини кои достигнуваат височини до 3500 метри. Планинските масиви на

Read More

Леталото „Нови хоризонти“ на НАСА по 9 годишно патување пристигна до својата крајна дестинација, односно пролета покрај Плутон и ја направи првата слика одблиску од џуџестата планета, за едно од најголемите вселенски достигнувања во последниот период. Плутон е многу интерeсна планета за научниците бидејќи е најодалечена

Read More

Можеби астрономите во 2006-та му го одземаа епитот „планета“ на Плутон, но тоа не ги спречи научниците на НАСА да ја лансираат една од најскапите мисии за испраќање на вселенско летало кое ќе патува до ова небесно тело за вршење на досега невидени истражувања. Леталото „Нови

Read More