Wednesday, Apr 8, 2020
HomePosts Tagged "Општина Центар"

Во период кога погледите се свртени кон иднината на објектите од проектот Скопје 2014, процесите и начинот на урбанистичко планирање што доведоа до еден ваков катастрофален проект се олицетворуваат и во начинот со кој раководството на Општина Центар продолжува да планира и гради во градски

Read More

Балкан Енерџи Груп (БЕГ), која врши менување на топлотните цевки долж улицата „Народен фронт“, не го почитува Законот за градење и Правилникот за прекопи донесен од општина Центар, напиша на Фејсбук, градоначалникот Андреј Жерновски и најави казна за компанијата. „Жителите на околните згради на улицата ’Народен

Read More

Деведесет и девет проценти од потребните услови за претстојниот Куп на УЕФА се исполнети или се во завршна фаза. Арената „Филип Втори“ е подготвена и ја доби оценката „добар“, но до 8 август, кога треба да се одржи манифестацијата, во состојба сме да ги подигнеме

Read More

Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, заедно со овластениот општински градежен инспектор, излезе на терен за да ја провери состојбата со нелегалното градилиште за изградба на улица на Кеј. Инспекторот констатираше дека градилиштето не ги исполнува предидените законски норми, не е заградено, не е обезбедено и

Read More

Претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ денеска си ја повлече вчера поднесената оставка, по кусата средба со градоначалникот Андреј Жерновски. Комисијата за избори и именувања при општина Центар денеска заседаваше по одлуката на Шиповиќ да поднесе оставка, а но претставници на работната група на

Read More

Општина Центар како што најави реши да ја спроведе акцијата за рушење на дивоградбата која се наоѓа помеѓу улиците „Самоилова“ и „Никола Карев“. Рушењето започна рано утринава, во 3:30. Со асистенција на МВР, градежна фирма која била избрана на тендер го изврши решението донесено од

Read More

Претседавачот на Советот на скопската Општина Центар Мирослав Шиповиќ денеска поднесе оставка од функцијата, јавува „СДК“. Во образложението на оставката Шиповиќ, кој е член на СДСМ , има наведено дека ја дава од лични причини. Тој дава оставка само од функцијата претседавач, а останува советник. „Шиповиќ си

Read More

Општина Центар, четврта година по ред, ќе го спроведе проектот „Цел Центар на точак “, кој изминатите три години се покажа како успешен. Оваа година, општината ќе субвенционира средства за купување на нови 1.111 велосипеди. Со тоа се реализира поставената цел, според која за четири

Read More

Барконата палата која прерасна од мала жолта куќичка е пред рушење. Седиштето на досегашната владејачка партија ВМРО-ДПМНЕ ќе добие статус на дивоградба, бидејќи ќе се најде на листата објекти чии одобренија за градење ќе бидат поништени по одлуката на Општина Центар за поништување на

Read More

Во тензична атмосфера и со жестока расправа, Советот на Општина Центар денеска ги стопираше градбите од Скопје 2014-та. Советниците конечно ја продолжија седницата која беше прекината пред цели четири години, поради демолирање на Општината и нарачаните шамари од тогашниот премиер Никола Груевски за градоначалникот на

Read More