Thursday, May 28, 2020
HomePosts Tagged "ОН"

Советот за безбедност на Обединетите нации (ОН) одлучи во четврток да го заврши 13 годишното присуство на своите мировни сили на Хаити и да ги замени со помали полициски сили. Едногласно усвоената резолуција на Советот предвидува завршување на мисијата МИНУСТАХ до 15 октомври. Советот договори прогресивно повлекување

Read More

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов од денеска – до 23 септември 2016 година, ќе престојува во работна посета на Соединетите Американски Држави, каде ќе учествува на 71. сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации во Њујорк. Претседателот Иванов, како што соопштуваат од неговиот кабинет, ќе

Read More

Македонска делегација во која е вицепремиерот и министер за надворешни работи Никола Попоски, учествува на 71-то Генерално собрание на ОН во Њујорк. Како што соопштуваат од МНР, во Њујорк, министерот Попоски ќе се обрати на бројни состаноци на министерско ниво, организирани како во рамките, така и

Read More

Обединети нации првпат по епидемијата на колера на Хаити во 2010 година признаа дека војниците на ОН имале клучна улога во ширење на болеста, од која настрадаа речиси 10.000 луѓе, а повеќе стотици илјади беа инфицирани. Портпоролот на Генералниот секретар на ОН Бан Ки-Мун изјави дека

Read More

Поранешната хрватска министерка за надворешни работи Весна Пусиќ денеска ја повлече својата кандидатура за генерален секретар на ОН, јави Хина. Во соопштението на Пусиќ испратено до медиумите, се наведува дека таа се решила на ваквиот потег затоа што по првиот круг на гласање во Советот за

Read More

Министерот за одбрана, Зоран Јолевски при посетата на Обединетите нации во Њујорк се сретна со Ладсоус, потсекретарот на ОН и шеф на Одделот за мировни операции, со кого е разговарано за македонското учество во мировните мисии и можноста за зголемување на бројот на ангажирани припадници на АРМ. „На

Read More

Португалецот Антониот Гутерез, 67 години, доби најмногу позитивни гласови во првото гласање за нов генерален секретар на Обединетите Нации (ОН). Ова тајно гласање беше организирано во Советот за безбедност. Секој од 15-те амбасадори на Советот требаше да го оцени секој кандидатите со една од трите

Read More

Петнаесет постојани претставници од Советот за безбедност на ОН се собираат денеска зад затворени врати за првото тајно гласање за наследник на Бан Ки Мун на чело на Обединетите нации. Изборот меѓу веќе 12-те кандидати ќе биде подолг (до октомври, прогнозираат дипломати) и посложен, бидејќи

Read More

Кандидатот на Македонија за генерален секретар на Обединетите нации, Срѓан Керим, како и кандидатот од Словачка, Мирослав Лајчек, не учествуваа на историската дебата во живо во ОН, на која десетте од 12 кандидати ги презентираа своите кандидатури и одговараа на прашања од земјите членки на

Read More

Бројот на возрасни луѓе зависни од дрога, за првпат се зголеми во изминатите шест години, и денес речиси 29 милиони луѓе се во таа категорија, наведува Канцеларијата на ОН за борба со дрога и криминал. Во извештајот се вели дека речиси 29 милиони луѓе во светот

Read More