Thursday, Jun 4, 2020
HomePosts Tagged "нови"

Одборот за животна средина на градот Копенхаген одобри 300 милиони круни, односно 45 милиони долари за садење нови стебла во целиот град. Целта на данската престолнина е до 2025 година да посади околу 100.000 нови стебла. Проектот започна во 2015 година, а до сега се

Read More

Компанијата Apple од Samsung нарача 70милиони заоблени OLED дисплееви кои ќе ги користат за изградба на новиот iPhone, a Samsung е спремен да произведе дури 95милиони десплееви само за потребите на Apple. Никеј Азијан кој вчера го објави извештајот за набавка на заоблени екрани, повикувачќи се

Read More

Три неодамна откриени хемиски елементи ќе ги добијат имињата по Москва, Јапонија и Тенеси врз основа на препораки добиени од меѓунардното здружение на хемичари. За четврт нов елемент предложено е името на рускиот научник Јуриј Оганесијан, соопшти меѓународната унија за чиста и применета хемија која

Read More

Најмилозливиот македонски претседател со нови 26 помилувања. Дел од имињата кои се објавени во службен весник се непознати за јавноста, помал дел пак се совпаѓаат со имиња на осудени во познати случаи. Така прво и второ помилуваните кои целосно се ослободуваат од затворската казна се

Read More

Kон крајот на годинава или евентуално на почетокот на 2017-та граѓаните ќе може да плаќаат со новите банкноти од 200 и 2.000 денари. Како што соопштуваат од Народната Банка, подготовките за издавање на парите сè уште се во тек, а одлука за официјално пуштање во промет

Read More

ДУИ се обидува да ја стиши бучавата откако ненадејно реши да ги повлече актуелните функционери во Владата, за само ден потоа лидерот Ахмети со целосна доверба од партијата да назначи нови министри и заменици. Исходот барем за јавноста е дека нема никакви проблеми во владината

Read More

Во Македонија поточно во Штип, Охрид, Кавадарци, Тетово и Куманово ќе се градат нови современи и модерни скејт паркови за младите лица. Проектот беше објавен денеска од страна на Никола Груевски лидерот на ВМРО-ДПМНЕ. Премиерот изјави дека: „Ќе се изградат пет нови паркови во кои младите

Read More

Градот Скопје и ЈСП ги продолжуваат активностите од големиот проект за замена на старите и поставување на нови модерни автобуски постојки.Изминатиов период почна поставувањето на нови автобуски постојки по должината на трасите на булеварите „Јане Сандански“, „Партизански одреди“ и „Кузман Јосифовски-Питу“. Во текот на 2016 година

Read More

Претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, во среда ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Република Финска, Швајцарската Конфедерација, Република Естонија и на Ирска. На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Финска, Н.Е. Перти Иконен, македонскиот претседател ја истакна можноста за интензивирање на македонско-финските односи како

Read More

Јавното сообраќајно претпријатие ги објави цените на билетите, согласно новиот интегриран тарифен систем. Цената на билетот во автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие ЈСП Скопје што се купува кај возачот и по воведувањето на новиот електронски систем нема да се промени и ќе изнесува 35 денари,

Read More