Sunday, May 31, 2020
HomePosts Tagged "Национален парк"

Црна Гора денеска го распиша меѓународниот тендер за градење на жичница од Котор преку Ловќен до Цетиње, којашто со 14,7 километри би била најдолгата на светот, објави градоначалникот на Цетиње, Александар Богдановиќ. „Понудите за предквалификациите се доставуваат до 5-ти октомври. По изборот на концесионерот и издавањето

Read More

8.2 метри диаметар, високо 75 метри во височина, „Претседателот“ е второто најголемо дрво во светот. Тимот на „National Geographic“ заедно со тим на истражувачи го посетуваат ова дрво во националниот парк „Sequoia“ со цел да го фотографиираат и истражат ова извонредно големо и старо дрво.

Read More

За проектот Луково поле се уште нема студија, ХЕ Бошков мост никој не се нафаќа да ја гради. Двете хидроцентрали кои ЕЛЕМ ги претстави во јавноста уште пред две години тапкаат во место. Од министерството за животна средина ја чекаат поправената верзија на еколошката студија

Read More

Зион е еден од најдобрите национални паркови во светот и е одлична дестинација за пешачење. „Метро“ е неговата најголема атракција, нема да ве остави рамнодушни. [caption id="attachment_9061" align="aligncenter" width="721"] The Subway is a narrow slot canyon located upstream in the

Read More

20 години по крвата граѓанска војна која одзеде повеќе од 1 милион животи, во Руанда ќе се обнови дивиот свет со враќање на десетина лавови. Иницијативата е предводена од Националниот парк Акагера од Руанда кој ќе ја врати популацијата на лавови, симболот на Африка со

Read More