Friday, Jul 3, 2020
HomePosts Tagged "наплата"

Голем број на граѓани во тек на вчерашниот ден добиле фактури за подмирување на Радио – дифузната такса, па збунети од најавите за нејзино укинување, не знаат дали треба да ја платат. Некои од нив се обратија до нашата редакција, со цел да се информираат по

Read More

Со воведувањето на идниот Европски механизам за регистрирање на странски посетители (ЕТИАС), влезот во земјите-членки во Шенген зоната ќе почне да се наплаќа, а тоа ќе донесе од 500 милиони до две милијарди евра годишно. На иницијатива на Франција и на Германија, Европската комисија се подготвува

Read More

Над 40 проценти од компаниите имаат проблем со наплата на побарувањата. Особено, посочуваат, е позабележливо тоа кога станува збор за наплата на побарување од јавниот сектор. Ова го покажуваат резулатите од анкетата што ја спроведе Стопанската комора на Македонија во август годинава, а ги презентираше

Read More

Уште едно здружение ќе наплаќа за авторска музика, откако Министерството за култура му издаде лиценца за колективно управување на СОКОМ-МАП, Здружение за музички авторски права формирано од Сојузот на композитори. Досега ЗАМП беше единствено вакво здружение. Се уште не е утврдено како ќе се наплаќа

Read More

Управата за Јавни Приходи ги повикува граќаните кои имаат неподмирени долгови за Радиодифузна такса, тоа да го сторат во најкраток временски период, бидејќи ќе отпочнат со активности за присилно наплаќање. За да не бидат изложени на блокирање на сметки и дополнителни трошоци, обрврзниците се препорачува

Read More

Приватните превозници револтирано и агресивно се соочија со раквоодството на „Слобода превоз“ бидејќи сега им се наметнува обврска да платат до 5000 евра за инсталирање на електронските системи за наплата на билети во нивните автобуси. Пред почетокот на средбата еден од превозниците за малку и физички

Read More

По жестоките реакции во јавноста, ЈСП и Градот Скопје соопштија дека денеска одлучиле да си го повлечат предлогот за поскапи билети во автобусите, кој предвидуваше од Први јануари билетот да „скокне“ од 35 денари на цели 60 денари. Градоначалникот на Скопје на денешната прес конференција смирува,

Read More

Наближува Нова година, стартот на електронската наплата во јавниот превоз во Скопје, а сепак помеѓу граѓаните сеуште постојат многу недоумици. Од ЈСП, со цел дообајснување на сите дилеми, во текот на вчерашниот ден објавија објаснување за новите електронски картички. Според новите правила, секој патник, без разлика

Read More

Наближува 1ви Јануари, стартот на електронската наплата во јавниот превоз во Скопје, а сеуште на површината има многу нејаснотии за граѓаните кои користат јавен превоз. На безмалку 20 дена пред почетокот на новиот проект, скопјани сеуште не знаат кога и каде ќе може да набават

Read More

Нешто повеќе од еден месец пред стартот на електронската наплата во јавниот градски превоз, приватните превозници се соочуваат со многу чудни и нејасни работи. Ним не им е јасно дали сите ќе влезат во електронската наплата, бидејќи нема да бидат вклучени на сите линии и

Read More