Monday, Jun 1, 2020
HomePosts Tagged "метеорски дожд"

Јапонската компанија ALE најави нова технологија со која ќе креира вештачки метеорски дожд и овој ефект ќе биде доста впечатлив на ноќното небо. За таа цел ќе биде ангажиран сателит кој ќе орбитира околу планетата и ќе испушта метални топки кои ќе се спуштаат со брзина

Read More

„Ѕвездите кои паѓаат“ или поинаку наречени Ориониди ќе имате можност да ги проследите вечерва и рано наутро, на областите каде што има слабо осветлување Секоја година во втората половина од октомври месец Земјата минува низ остатоците од Халиевата кометата која резултира со вистински осветлен дожд од

Read More

Астрономите најавија метеорски спектакл за неколку часа. Вечерва се очекува максимумот на метеорскиот дожд од Персеидите кои секоја година, во август може да се видат на небото. Ова е сигурно една од најубавите космички појави текот на годината и најнабљудуваниот метеорски дожд од сите. Временските услови

Read More

Спектакуларен метеорски дожд ќе биде видлив од Земјата следната недела, во ноќта меѓу среда и четврток. Метеорскиот дожд Персеид е традиционален феномен, кој според астрономите, годнава ќе биде особено спектакуларен. Во моментот кога овој „небсен огномет“, што ќе биди видлив ширум светот, ќе го достигне

Read More