Wednesday, May 20, 2020
HomePosts Tagged "Македонија" (Page 102)

Во официјалната селекција на 50то Јубилејно издание на Интернационалниот филмски фестивал во Карлови Вари влезе и филмот ,,Татко” кој е копродукција помеѓу Германија, Косово,Македонија и Франција.Филмот се бори за главната награда ,,Кристален  глобус”. Првото прикажување на овој игран филм во Карлови Вари се случи синоќа,

Read More

Секоја година на крајот од јуни насекаде во светот се одбележува Social Media Day кој беше стартуван од блогот за интернет култура Mashable како настан кој ја слави дигиталната револуција. Денес овој настан го прославуваат 200 градови низ светот, меѓу кои и Скопје. Вчеравечер, под покровителство

Read More

Најистакнатиот македонски ракометар, Кирил Лазаров, во новата сезона од Лигата на шампионите повторно ќе игра пред македонската публика. Каталонскиот гигант за противник во групата Б го доби тимот на Вардар. „Задоволен сум што се паднавме во иста група со Вардар и што ќе играм во Македонија

Read More

Советот на ЕУ по дебатата која ја имаше ги донесе и заклучоците за Република Македонија кои како што се очекуваше се спакувани со внимателен дипломатски речник, со пораки за превземање одговорност и од власта и од опозицијата кои треба да го почитуваат постигнатиот договор од

Read More

Фридом хаус денеска го објави годишниот извештај „Држави во транзиција“. Во не го се вели дека Македонија и натаму останува во групата „преодни влади или хибридни режими“. Македонија беше деградирана на ова ниво во минатиот извештај на Фридом хаус. Во најновиот се наведува дека Македонија продолжува

Read More

Ужасот со кој се соочуваа мигрантите кои транзитираа низ Македонија заврши со усвојувањето на новиот закон. Законот дозволува мигрантите да користат јавен превоз со што се намалува опасноста по нивните животи. И додека во Македонија донесувањето на овој закон беше поздравено, Србија стравува дека може

Read More

Нашата земја е богата со разновиден биодиверзитет, а сето тоа се должи на нејзината географска положба, климатските фактори и геолошкото минато. Нејзиното разнобразие на флора и фауна се карактеризира со голем број на ендемични и реликтни видови. Дел од овој диверзитет ви го претставуваме низ

Read More