Wednesday, Aug 12, 2020
HomePosts Tagged "Мајка Тереза"

На скопскиот плоштад денеска се одржа понтификална света миса по повод прогласувањето на Мајка Тереза за светица минатиот викенд во Ватикан. Денешната миса на скопскиот плоштад беше централен настан на прославата „Денови на Света Мајка Тереза“, која траеше седум дена. Мисата ја водеше специјалниот папски

Read More

НБРМ го објави изгледот на новата кована пара за колекционерски цели со ликот на светицата Мајка Тереза, која ја пушти во оптек на 11-ти август. Цената на новата кованата пара ќе биде 3.500 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство

Read More

Пред стотина илјади верници папата Франциско на свечена миса ја прогласи скопјанката Мајка Тереза за светица за заслугите за ширење на христијанството, залагањето за сиромашните и беспомошните и инспирација за хуманизам и добри дела. Насобраниот народ со овации ја дочека веста за нејзина канонизација во

Read More

Никола Груевски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ кој е дел од македонската делегација која ќе присуствува на канонизацијата на Мајка Тереза во Ватикан напиша иницијатива за воведување на меѓународен орден кој ќе носи името на оваа славна скопјанка. „ Мајка Тереза е родена и порасната во Скопје и

Read More

Во Македонската делегација која ќе учествува на свечената церемонија на прогласување на Мајка Тереза за светица во Ватикан нема ниту еден претставник од партиите на Албанците во земјава и тоа поради една причини, несогласувањата со претседателот Ѓорге Иванов. Од ДПА и ДУИ посочија дека не ја

Read More

56 уметници под раководство на професорот Мифтар Мемети, насликаа 87 слики кои кога ќе се спојат, ќе излезе портретот на Мајка Тереза. Иницијаторот на изложбата вели дека е завршена голема работа. Неговата цел е освен во Тетово, Скопје, Тирана и Приштина, проектот да биде прикажан

Read More

Доктор Димитар Котевски за својата долгогодишна хумана работа и достигнувања во областа на медицината е добитник на годинашната награда „Мајка Тереза“. Доделувањето на наградата се одржа денеска во Собранието на Република Македонија. Претседателот на одборот за доделување на наградата „Мајка Тереза“ Марко Китевски рече дека денеска ние

Read More

Народната банка на Република Македонија во чест на прогласувањето на Мајка Тереза за светица ја издаде новата кована во пресрет на ватиканската церемонија закажана за септември. На аверсот на кованата пара во централниот дел е претставен грбот на Република Македонија и натписот „2016“. Околу монетата, по должината

Read More

На 4-ти септември во Ватикан на миса што ќе ја предводи папата Франциск, ќе се случи канонизацијата на Мајка Тереза, односно нејзиното прогласување за светица. Секако ова не само што е голем чин за Република Македонија како земја во која се родила Агнеза Гонџа Бојаџиу

Read More

Главниот град ќе добие нова образовна установа. Се работи за државниот универзитет „Мајка Тереза“ кој е предвиден да функционира од наредната академска година. Со оваа установа се предвидуваат 14 студиски програми на македонски, албански и албански јазик, за прв и втор циклус на студии. Факултет

Read More