Monday, Jun 1, 2020
HomePosts Tagged "Југославија"

Јосип Броз Тито беше прв претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, и овој ден некогаш се славеше како ден на младоста и негов роденден, иако Тито беше официјално роден на 7 мај. Централниот настан секогаш се организираше на поранешниот стадион ЈНА во Белград, каде што пионерите,

Read More

Наскоро во Белград ќе биде одржан состанок за поделбата на имотот на поранешна СФРЈ на која претставниците на државите од поранешна Југославија ќе разговараат за поделбата на 51 имот, вреден повеќе од 110 милиони долари, најавил генералниот секретар на српското МНР, Вељко Одаловиќ, пренесува РТС.

Read More

Швајцарскиот весник „Ној цирхер цајтунг“ пишува за „политичкиот ќор-сокак во Косово“, откако завчера, владата на Косово го повлече од парламентот нацрт-договорот за демаркација со Црна Гора, бидејќи на седницата не присуствуваа пратениците од Српската листа. „Демонстрантите кои се собраа во близина на парламентот славеа - а

Read More

Последниот дрес на кошаркарската легенда Дражен Петровиќ за репрезентацијата на Југиславија е пуштен во продажба и по пат на аукција се очекува да достигне огромна сума бидејќи многумина колекционери не би ја испуштиле шансата да поседуваат едно парче полно со емоции. Дресот со број 4 има

Read More

Хрватска во најновиот круг на враќање на дипломатските и конзуларни претставништва на поранешна Југославија ќе преземе недвижен имот вреден десетици милиони долари. лоциран во африканските земји Тунис, Кенија, Мадагаскар и во Алжир. - За преземањето ќе се договориме билатерално. Договорот ќе биде постигнат пред примопредавањето, што

Read More

Шесте републики на поранешна Југославија во вторник во Љубљана ќе одржат конференција по повод 15 години од Договорот за сукцесија кој предвидува поделба на заедничкиот имот и добра, како и меѓусебни и меѓународни односи. На конференцијата, на покана на словенечката висока претставничка за наследство Ана Полак

Read More

Што им оставил Тито на своите наследници? Судот во Белград завршил со постапката и наследниот процес стар 30 години, односно донел одлука за распределба на наследството на маршалот. Одлуката ќе ја соопшти за околу еден месец, пишува српски Телеграф. Додека не се слушне што на кому

Read More

Денеска е 29 ноември, некогаш големиот празник на СФРЈ на кој оние кои живееа во Југославија со носталгија се сеќаваат. И покрај тоа што одамна ја нема, многумина се уште се прашуваат и коментираат кој е крив за распадот на таа силна држава која беше

Read More

Кој ја уби Југославија е прашање кое има многу одговори. Зависи кого прашувате. Адемир Гогиќ дава уметнички приказ за смртта на оваа федерација преку краткометражен филм кој дефинитивно заслужува внимание. - Фотографијата и филмот се мои голема страст. Покрај таа љубов дојдов до идеја да пратам

Read More

Во далечната 1969 година во бивша Југославија ревијата Старт организирала натпревар - најголем број на луѓе во Фиќо во кој се натпреварувале матуранти од сите средни школи во тогашната СФРЈ, пренесува порталот automototrend.com.hr. Победници на тој натпревар биле матурантките и матурантите од IV-1 од учителското школо

Read More