Wednesday, Feb 26, 2020
HomePosts Tagged "измени"

Собранието на Република Македонија денеска, во рамки на 114. седница, со 47 гласови „за“ и 23 „против“, по скратена постапка го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за буџетите. Целта на Законот, како што стои во образложението, е брзо и ефикасно обезбедување финансиски средства

Read More

Измените во Изборниот законик, согласно договорот постигнат меѓу партиите потписнички на Пржино, беа изгласани околу полноќ во Собранието на Република Македонија. За измените гласаа 92 пратеници, тројца беа против, додека еден се воздржа од гласање. Измените на Изборниот законик се однесуваат на Избирачкиот список, вклучително и

Read More

Во свидетелствата за учениците ќе се воведе додаток во кој што ќе се наоѓаат резултатите од екстерното тестирање, а не како што беше до сега резултатите од екстерното тестирање да се во рамките на свидетелството, изјави денеска Драган Данев, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ откако денеска во

Read More

Организацијата на работодавци на Македонија (ОРМ) бара да се унапреди моделот на пријавување на сезонските работници во задолжителното социјално осигурување, со што ќе се зголеми социјалната сигурност на овие луѓе и ќе се елиминира плаќањето високи глоби за непријавените работници. – Членките на ОРМ укажуваат на

Read More

Во период на намалена активност на партиите во решавањето на политичката криза во Македонија, ВМРО-Народна партија верува дека се создадени поволни услови за прифатлив договор помеѓу партиите, со што ќе се донесе најдоброто решение за одржување на фер и демократски избори. Од партијата сметаат дека поради

Read More

Собранието денеска ги усвои предлог измените во Законот за полиција по скратена постапка со кои се уредуваат прашањата за примена на полициските овластувања на сообраќајната полиција, особено употребата на технички средства за видео снимање. Министерот за внатрешни работи Митко Чавков на седницата го образложи

Read More

Атинскиот весник „Вима“ објави дека се подготвуваат измени во Изборниот закон во Грција со кој правото на глас ќе се стекнува со навршени 17 години. Измените ги подготвува грчката Влада, предводена од Коалицијата на радикалната левица, а истите би можеле наскоро да се најдат пред Парламентот и

Read More

Калифорнија има нова амбиција за воведување на поздрави навики за своите жители со нов закон кој ќе предвиди лица над 21 година да може легално да купуваат цигари, наместо општоприфатливата возраст од 18 години. Тоа може биде поттик и за другите сојузни држави со оглед на

Read More

Владејачкото мнозинство предводено од ВРМО-ДПМНЕ ги одби измените на законот за медиуми предложени од страна на опозицијата, а поддржани од голем број на новинарски здруженија и асоцијации. Законските измени се однесуваа на промени во раководната структура на јавниот сервис МРТВ како и на Агенцијата за аудио

Read More

Опозицијата повторно бара разгледување на законските мерки за заштита од пушењето. Група опозициски пратеници предложила до Собранието измени на Законот за заштита од пушење, со образложение дека сегашните правила се ограничувачки за угостителите, а и за самите пушачи. Во предложените измени, пратениците предлагаат дека треба да

Read More