Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "иселеници"

Градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари, со службен допис се обратил до командирот на полициска станица Гостивар, Гази Абдурахмани, барајќи тој и полицајците да бидат потолерантни и покоректни кон иселениците што се вратени во родниот крај за време на новогодишните празници. „Од позиција на градоначалник на

Read More

Патриотизмот кај голем број на иселеници во Австралија е пуштен на стотка, а доказ за тоа е и ова чудо од преработка на традиционално македонско оро посветено на војсководецот Александар Велики. Да не се разбереме погрешно, немаме ништо против историјата на Античка Македонија и цивилизациското

Read More

Македонците во САД го одбележаа големиот христијански празник Богојавление Водици со свечена литија во Детроит. Традицијата ја одржуваат голем број на иселеници, но и многу Македонци кои се втора или трета генерација и живеат долго време во САД. За осветениот крст најмногу се израдуваa најмладите

Read More