Tuesday, Jul 7, 2020
HomePosts Tagged "иницијатива"

Поради правните грешки во поднесената иницијатива со која се бара пролонгирање на породилното отсуство, таа не помина во Собрание, пишува „Фактор“. Законодавно-правната комисија во Собранието иницијативата им ја враќа на подносителите да ја доработат бидејќи се направени пропусти и истата е неуредна. Речиси сите партии во Парламентот

Read More

Иницијативата „Јас барам / Ние бараме“, која е поддржана од 111 граѓани, денеска изрази загриженост ситуацијата во која што се наоѓа Македонија и воедно даде поддршка за изборот на новиот претседател на Собранието, Талат Џафери. Тие на прес-конференција ги презентираа своите барања кои, според како

Read More

Неизвесни се платите на вработените во образованието, јавниот превоз ќе сопре, противпожарната исто, градежни дозволи нема да може да се издаваат а ниту да се вршат венчавки. ЗЕЛС предупредува дека ако не се продолжи мандатот на градоначалниците и советниците после 15 мај ќе ја блокираат

Read More

Повеќе невладини организации и здруженија како и загрижени родители ќе продолжат со акијата за собирање на потписи во Скопје и поголемите градови низ Македонија, со цел да соберат што е можно побрзо повеќе потписи. За да влезе оваа иницијатива во собраниска процедура, потребни се 10

Read More

Околу 2.000 од потребните 10.000 потписи досега имаат собрано родителите на деца со посебни потреби, за да поднесат иницијатива до Собранието за измена на одредени закони за да им се олесни животот. Тие со своите деца три дена кампуваа во паркот Жена Борец спроти самото

Read More

СДСМ денеска ја поднесе иницијативата за свикување на продолжението на конститутивната седница на Собранието. Генералниот секретар на СДСМ, Оливер Спасовски, рече дека со поднесувањето на иницијативата се срушени сите дилеми околу новото парламентарно мнозинство. - И покрај тоа што нема законски предвиден рок до кога господинот

Read More

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) денеска во во 10.30 часот ќе поднесе иницијатива за продолжување на конститутивната седница на Собранието на Република Македонија. Претседавачот со седницата Трајко Вељаноски треба да го закаже продолжението на конститутивната седница на Собранието на која треба да се изберат членови на

Read More

Новото парламентарно мнозинство составено од 67 пратеници денеска треба да ги достави потписите во архивата на Собранието со што ќе започне и официјално со процедура за продолжување на конститутивната седница, ќе побара формирање на комисија за избор и именување, а потоа ќе одбере нов претседател

Read More

Иницијативата „Ајде да те видам“ го прозва скопскиот градоначалник Коце Трајановски да ја искористи велосипедската патека од Гази Баба до неговото работно место во канцелариите во Градски Парк во која се вложени 800 илјади евра. Велосипедисти ја извозеа патеката и ги најдоа сите недостатоци, па

Read More

Уставните судии нема да заседаваат до септември што значи дека во скоро време нема да решаваат по иницијативата за оценка на уставноста на законот за специјалното јавно обвинителство, но и за други актуелни и жешки теми. Со оглед на тоа дека политичката сцена е премногу бурна

Read More