Friday, Feb 21, 2020
HomePosts Tagged "хуманитарна помош"

Владата ја разгледала информација доставена од македонската амбасада во Тирана за состојбите во Република Албанија по големите поплави и одлучи да испрати хуманитарна помош. „Владата ги задолжи Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за надворешни работи и другите надлежни институции во рок од три дена да

Read More

Помош од Руската Федерација наменета за справување со последиците од поплавата во Скопскиот регион и за засилување на капацитетите на службите за кризно реагирање, ќе биде донирана денеска во Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија. Хуманитарната помош со тежина 40 тони е доставена со

Read More

Руските власти се подготвени да ја испорачаат хуманитарната помош за настраданите од августовските поплави со тоа што се подготвени пет камиони со различни препарати кои ќе одговорат на потребите. „Камиони на министерството се подготвени во центарот за спасување Ногинск во близина на Москва да ја испорачаат

Read More

Непознати сторители упаднале во училиштето „25 Мај“ во Сингелиќ и демолирале неколку училници. Тоа училиште е центар од кој се дели хуманитарна помош за поплавените жители и се координираат теренските активности за поефикасно санирање на штетите од поплавите. Градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски на

Read More

Најавена е помош од 10 држави, а од четири е веќе пристигната и е внесена во магацините на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС). Опремата се дистрибуира на терен. Ова денеска го истакна директорот на ДЗС Шабан Салиу на примопредавањето на помошта од Република Унгарија. – Унгарија

Read More

Жена од Стајковци на возраст од 36 години завршила на Токсикологија откако испила детергент по грешка наместо сок од шише кое било во пакетите доставувани како хуманитарна помош. „Шишето било на маса и таа жедна помислила дека внатре е сок, затоа што шишето беше исто како

Read More

На Граничниот премин Делчево заглави бугарска донација за поплавените подрачја во Македонија. За делчевските царински служби била проблематична дел од текстилната стока, па кутијата со работнички алишта и чорапи наместо во Стајковци се врати во Благоевград. Делчо Гошев човекот кој ја траспортирал стоката со саати

Read More

Владата на Црна Гора издвои 200 илјади евра помош за настраданите во невремето и поплавите што ја зафатија Република Македонија. Амбасадата на Црна Гора соопшти дека 100 илјади евра се финансиска помош што е наменета за буџетската резерва на Македонија, а 100 илјади евра е хуманитарна

Read More

Хуманитарната организација Велодарност најави акција за собирање на неопходни средства кои потоа ќе бидат доставени до погодените од силното невреме и упатија повик за донации од граѓаните. „Секој колку што може нека ги наполни ранците и бисаѓите со неопходни средства: нерасиплива храна, хигиенски средства, облека, вода

Read More

По страшното невреме кое зафати повеќе региони низ Македонија, а одзеде и човечки животи во тетовскиот регион се јавија хуманите граѓани кои сакаат да им помогнат на погодените семејства побрзо да се вратат во нормална состојба. Едни од првите кои веќе се организираа се Студентски

Read More