Wednesday, Sep 23, 2020
HomePosts Tagged "ХИВ вирус"

Дваесет и четири новозаразени со ХИВ се регистрирани за осум месеци оваа година во Македонија. Сите се мажи на возраст од 20 до 49 години. Според месечните извештаи на Институтот за јавно здравје најголем дел од новооткриените случаи се од Скопје, а има и од Прилеп,

Read More

Најдобар начин на превенција е преку едукација, е едно од главните апели за Светскиот ден за борба против СИДА кој го одбележаат и Македонската медицинска студентска асоцијација преку одборот за Репродуктивно Здравје и СИДА во соработка со студентите од Стоматолошки факултет, со поддршка од брендот

Read More

ХИВ вирусот и Сидата одамна не се табу теми во развиените општества каде отворено се разговара за начините како да им се помогне на заболените лица и да се спречи дополнително ширење на заразата. Во Македонија речиси никој јавно не прговорил дека боледува од ХИВ

Read More

Гркинка на возраст од 25 години ќе добие оштета од 800 илјади евра бидејќи при трансфузија на крв во болница во Солун ја инфицирале со ХИВ вирус. Девојката на почетокот од месецот примила крв од случаен крводарител за кој подоцна се дознало дека бил заразен со

Read More

18 годишна девојка од Франција која била родена со ХИВ вирусот преживува без примање на терапија и медицинските работници гледаат голем потенцијал во третирање на оваа болест. Од нејзиниот случај може да се донесе заклучок дека раниот третман во почетната фаза може да го спречи засилувањето

Read More