Tuesday, Mar 31, 2020
HomePosts Tagged "Европски суд за човекови права"

Австрија и Словенија можат легитимно да ги враќаат во Хрватска барателите на азил што стигнале на нивна територија преку Хрватска во екот на мигрантската криза, одлучи денеска Европскиот суд за човекови прави. Судот заклучил дека во овој случај се применува Даблинскиот договор, според кој земјата на

Read More

Европскиот суд за човекови права ја усвои жалбата на Петар Карајанов, на кој македонската Лустрациска комисија во 2013 година му издаде решение за соработка со службите од времето на комунизмот, јавува „Нова ТВ“ Претставката во негово име ја поднесе Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ. Во

Read More

Македонија треба да предложи нов кандидат кој ќе ја замени судијката Мирјана Лазарова Трајковска, чиј мандат во Европскиот суд за човекува права истекува кон крајот на годинава. На листата на потенцијални кандидати се најдоа јавниот обвинител Јован Илиевски, уставниот судија Наташа Габер-Дамјановска и амбасадорот на

Read More

Денес сe одбележува меѓународниот ден за поддршка на жртвите од мачење и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување и казнување. Од Хелсиншкиот комитет велат дека во текот на 2015 година, Европскиот суд за човекови права донел рекордни 5 пресуди против Македонија што се однесуваат на

Read More

Поранешниот член на уставниот суд Трендафил Ивановски кој беше лустриран поради соработка со тајната полиција во минатиот режим ја доби правдата во Стразбур против Република Македонија и Европскиот суд за човекови права донесе пресуда во негова корист.Во пресудата е утврдено дека на Ивановски му се

Read More

Европскиот суд за човекови права во Стразбур донесе уште една пресуда против Македонија за полициска бруталност. Земјава ќе треба да му исплати отштета од 15 илјади евра на кумановски хирург кој бил жртва на полициска бруталност. Настанот се случил во 2004-та година на паркинг во Куманово

Read More