Wednesday, Feb 26, 2020
HomePosts Tagged "европска комисија" (Page 3)

Европската комисија го достави извештајот за напредокот на Република Македонија во изминатата година и останува позитивната препорака за започнување на преговори за членство, но само поради прифаќањето на политичките реформи од Пржино во цајтнот. Генерално во сите области кои се предмет на реформи има позитивна

Read More

Поради големиот бран на бегалци во земјата, Европската комисија одобри 16,4 милиони евра за Хрватска кои ќе бидат од помош при справувањето со мигрантите и подобрувањето на состојбата на терен. Од нив, 3,99 се од фондот за внатрешна безбедност, а 12,43 милиони од фондот за азил,

Read More

Европска комисија ја изнесе информацијата дека деветнаесет членки на ЕУ можат да забранат одгледување на генетско модифицирани култури на своја територија. Портпаролот на ЕК, Енрико Бривио, изјави дека барањата на земјите-членки се примени од компаниите, со што се планира да се обнови разгледувањето на географското ширење на генетските

Read More

Европската комисија за една недела најверојатно ќе го одложи извештајот за напредокот на Република Македонија со тоа што се дава последен рок за исполнување на сите точки од договорот во Пржино и примена на сите реформи кои се неопходни за одржување на слободни и демократски

Read More

Европската Унија ги поздрави чекорите на опозицијата за враќање во македонското собрание што е дел од почетната фаза на реализацијата на политичкиот договор иако до финално решавање на кризата потребни се многу поголеми напори и од двете страни. Маја Коцијанчич портпаролката на Европската Комисија исто така

Read More

По Балканскиот самит Европската унија ќе се заложи за поголем развој на Балканот, а освен декларативни прокламации ќе се делува и нешто поактивно. Европската комисија треба да додели 1 милијарда евра до 2020 за изградба на сообраќајна мрежа на Западен Балакан, што ќе подобри меѓусебната

Read More

Европската Комисија одамна испрати ултиматум до Google, кој се уште е под притисок на главната европска институција - му се заканува казна од неколку милијарди евра. Со цел да влезе подлабоко во анти-монополската акција против гигантот, ЕК ги испратила прашањата до компаниите што би можеже

Read More

Европската комисија и одобри итен заем од 7 милијарди евра на Грција за плаќање на долгот кон Европската централна банка (ЕЦБ) кој доспева на 20 јули, а средствата се извлечени од Европскиот механизам за финансиска стабилност во кој солидарно учествуваат сите држави членки. Потпретседателот на Еврокомисијата,

Read More