Saturday, Jul 11, 2020
HomePosts Tagged "држави"

Науката има јасен став што се однесува на солариуми: голем број студии укажуваат дека со употребата се зголемува ризикот од рак на кожа бидејќи УВ зрачењето го допира делот од кожата кој е најчувствителен на оваа болест. Одделни земји дискутираат за тоа дали владите би

Read More

Глобалниот договор за светска трговија е сонот на Светската трговска организација. Пред 14 години членките на организацијата во Катар постигнаа договор за укинување на ограничувањата за трговија и да поттикнат отворање на пазарите. Целта која е пред оваа т.н. Доха-рунда (наречена по градот каде што се

Read More

Пред неколку дена Меѓународната заедница постигна договор со Иран поврзан со нуклеарната програма на оваа земја. Еден од ефектите за кои најчесто се разговара е и влијанието на овој договор со светската цена на нафтата. Имено, Иран е земјата со значително големи резерви на нафта,

Read More

Просечната плата на светско ниво изнесува 1.480 долари месечно. Организацијата за економска соработка и развој (ОЕСР) ги објави резултатите од најновото истражување кое што ги проучуваше просечните плати во земјите со развиена економија. На листата први се САД, платата на просечниот Американец изнесува околу 56.000 долари

Read More

Global Finance Magazine објави извештај за државите во светот и нивното богатство, базиран на податоци од Интернационалниот монетарен фонд за износите на бруто домашните производи на истите. Анализата на магазинот го користи и PPP (Purchasing Power Parity) како основа, што ги зема во предвид трошоците

Read More

Амнести Интернешнел во најновиот извештај објавен денеска, ги обвини балканските држави за малтретирање на мигрантите кои минуваат преку нивните територии на патот кон ЕУ, наведувајќи дека е „срамно да се изневерат“ луѓе кои бегаат од војна. Илјадници бегалци, баратели на азил и мигранти, вклучувајќи и деца,

Read More