Wednesday, Feb 26, 2020
HomePosts Tagged "дозвола"

Граѓанин во мај и јуни лани увезол семе од коноп од Србија за изработка на научна студија, за што му била издадена и царинска декларација со дозвола за увоз, а потоа бил приведен од полицијата и обвинет од ОЈО за недозволена трговија со дроги. Ова

Read More

Жените во турската полиција од денеска за првпат ќе можат да носат хиџаб, кој ќе биде дел од нивните униформи, објавено е во Службен весник на Турција. На жените во полициските сили ќе им биде овозможено да ја покријат главата со хиџаб под своите капи или

Read More

Таксистите и приватните превозници успеаја да добијат право на предност при транспортот на бегалците од јужната до северната граница со што ќе може да заработат по 25 евра од човек или вкупно 100 евра за една тура на бегалци во автомобил. Одлуката на Координативното тело за

Read More

Законот за безбедност во сообраќајот содржи неколку измени во споредба со претходните правила, за автошколите и кандидатите за возачи. Секое возило на автошколите мора да има вклучено камера, која ќе го следи текот на оспособувањето на кандидатот за возач, како и подготвеноста и техниката на

Read More

Три македонски компании, добија можност да извезуваат млечни производи на пазарот на Руската Федерација и во Евроазиската Царинска Унија, чија што членка е оваа држава, заедно со Казахстан, Белорусија, Киргстан и Ерменија. Балканска млекара-Скопје, Бучен Којак-Куманово и Здравје Радово со производните единици во Куманово

Read More

На виенскиот аеродром Швехат, австриската полиција уапсила група американски војници кои патувале во Украина со формациско вооружување. Како што пренесува весникот Kurier, војниците немале одобрение за патување со автоматите М-16 и пиштолите, коишто биле пронајдени за време на рутинската контрола на багажот на аеродромот. Според сознанијата

Read More

Во уште пет други држави ќе можеме да возиме со македонските биометриски возачки. МВР информира дека се склучени договори за реципрочно признавање на возачките дозволи со Италија, Шпанија, Албанија, Србија и Црна Гора. - Освен тоа врз основа на Виенска конвенција за патен сообраќај (1968 година)

Read More