Tuesday, Aug 11, 2020
HomePosts Tagged "човекови права"

Светскиот ден на животната средина е креиран од страна на Генералното собрание на Обединетите нации во 1972 година, на првиот ден од Конференцијата на ОН за животна средина, а се прославува започнувајќи од 1974 година во повеќе од 140 земји во светот. Поаѓајќи од значењето на

Read More

Со жалење морам да констатирам сè поголем говор на омраза во последните години, што е многу загрижувачко и ги повикувам институциите тоа да се спречува, рече народниот правобранител Иџет Мемети, презентирајќи го годишниот извештај за состојбата со човековите права во Македонија во 2016 година. Правобранителот истовремено

Read More

Во месечниот извештај за јуни, Хелсиншкиот комитет за човекови права укажува дека Комисијата за заштита од дискриминација на 10.06.2016 донела мислење со кое утврдува дискриминација врз основа на родов идентитет: „Се работи за случај кога на едно трансродово лице му бил забранет влез во објект

Read More

На масовниот убиец му биле прекршени човековите права. Масовниот убиец, Андерс Беринг Брејвик делумно го добил судскиот процес против Норвешка во кој тврдел дека во затворот бил жртва на кршење на човековите права, пренесува „Ројтерс“. Норвешкиот суд вели дека државата ја прекршила забраната за нехумано

Read More

Наместо преку лустрацијата да се дојде до рахабилитација на жртвите, со процесот се создадоа нови жртви. Лустрираните. На ова предупредија учесниците на денешната трибина на која се говореше за заштита на човековите права при лустрацијата - пренесе Телма. Како жртва на процесот на лустрација се

Read More

Светот го одбележува денот на човековите права и слободи и се потсетува на донесување на најзначајните правни документи како Меѓународната конвенција на Обединетите нации која е универзално прифатена и ратификувана од многу држави за гаантирање на личните, политичките, економските и социјалните права. Сепак, денес по речиси

Read More

Кина денеска ги критикуваше САД заради кршење на човековите права и ги осуди заради полициската бруталност, расизам и глобално прислушување, пренесува Танјуг. Во извештајот што главно се темели на пишувањето на американските медиуми, Бирото за информации на кинескиот Државен совет наведе дека во САД често

Read More

Стејт департментот на САД во извештајот за човековите права во Македонија за 2014-та година забележува неколку проблеми во функционирање на системот и слабости во повеќе сектори. Според Вашингтон во Македонија власта не обезбедила доволно издвојување на партијата од државата, ограничена е слободата на медиумите, има

Read More