Friday, Jan 15, 2021
HomePosts Tagged "Бугарија" (Page 11)

Претседателот на западната бугарска општина Копривиштица, Генчо Герданов, забрани пуштање на новокомпонирана фолк музика за време на траење на Националниот совет на бугарско народно творештво. „Мислим дека нема ништо пологично од тоа“, рече Герданов. Казната за напочитување на одлуката изнесува од 25 до 50 евра. Собирот на бугарско

Read More

Бугарија донесе одлука да ги штити своите граници од мигрантите. Имено, земјата конструирала челична ограда ограда која ќе биде поставена долж целата граница, а од власта истакнале дека оградата ќе биде недопирлива. Бугарскиот шеф на граничната полиција Иван Стојанов изјави дека нивните операции запреле повеќе од 500

Read More

Примероците земени од 11 лица од бугарскиот град Рила, што се наоѓа во близина на Благоевград, покажале позитивни резултати на тестирањето за бруцелоза, јави БТА. Претставникот на Регионалната здравствена инспекција од Ќустендил, Динко Динев во изјава за агенцијата потврди дека денеска биле потврдени сомнежите за бруцелоза

Read More

Бугарскиот Национален институт за метеорологија и хидрологија денеска прогласи „жолт метео аларм“ на територијата на цела Бугарија, поради очекуваните високи температури.   , Инзтитутот соопштил дека времето може да биде „потенцијално опасно“, бидејќи иако очекуваните температури не се невообичаени за овој период од годината, сепак потребна е

Read More

Филмот ,,Деца на Сонцето” во режија на Антонио Митриќевски влегува во конкуренција за наградата ,,Најдобар Балкански филм” на 23то издание на фестивалот Интернационал Филм Фестивал во Варна, Бугарија, што се одржува од 21 до 27 август. На 13 август овој македонски филм ќе биде прикажан на

Read More

На средбата меѓу министрите за економија на Република Македонија и Република Бугарија главните поенти се дека треба и понатаму да се развива соработката во полето на економијата, заедничките инфраструктурни проекти и потикнување на инвестициите. „Трговската размена помеѓу Република Македонија и Република Бугарија е на завидно ниво.

Read More