Tuesday, Mar 31, 2020
HomePosts Tagged "азиланти"

Австрија и Словенија можат легитимно да ги враќаат во Хрватска барателите на азил што стигнале на нивна територија преку Хрватска во екот на мигрантската криза, одлучи денеска Европскиот суд за човекови прави. Судот заклучил дека во овој случај се применува Даблинскиот договор, според кој земјата на

Read More

Околу 80 екстремни десничари и 20 азиланти се судриле синоќа на средишниот полоштад во градчето Бауцен во источна Германија. Десничарите ги прогонувале азилантите до хостелот во кој тие биле сместени, каде конфликтот го прекинала полицијата. Ден порано мештанин бил погоден со флаша во влизинана местото

Read More

Европската агенција за управување со границите ФРОНТЕКС во извештајот за изминатата година и можните ризици за 2016-та пренесува дека Албанците се меѓу најголемите шверцери на мигранти, особено на Балканската рута, а нивниот број е за шест пати зголемен во однос на 2014-та со оглед на

Read More

Откако се воведе системот на визна либерализација и се олеснија можностите за патување во Европа се зголеми и број на т.н. лажни баратели на азил кои најмногу најдоа прибежиште во Германија. Сега германските власти ќе извршат враќање на илјадници мигранти назад во земјите од Западен

Read More