Thursday, Aug 13, 2020
HomePosts Tagged "Архитектура"

Идните архитекти преку Прва архибригада порачаа дека ќе ги отстранат срамните фасади од лицето на архитектурата во Скопје. Еве што стои во нивната порака: „Ние, идните архитекти и градители на Македонија, им ветуваме на граѓаните дека ќе дојде денот кога овие безвредни (а скапо платени) кичести,

Read More

Група на млади архитекти ( Јован Ивановски, Горан Мицковски, Паолина Милушева, Николче Арсов и Павел Вељаноски) го претстави своето идејно решение од учеството на нивниот неодамнешен конкурс за новиот изглед на зградите за Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство – ФИНКИ и Факултетот за физичко

Read More

Група на архитекти започнаа иницијатива за изградба на градот со тврдината Минис Тирит кој е дел од фантастичниот свет на Господар на прстените и нејзиното визуелизирање од книгите можевме одлично да го погледнеме во филмовите на Питер Џексон. Идејата е да се изгради реална реплика со

Read More

Прекрасен „дворец“ вреден 23 милиони долари кој раскажува приказна за едно математичко-архитектонско лудило на ексцентричниот милионер, автор на учебниците за калкулус во средните училишта. Ова  една од најлуксузните куќи која моментално се продава во Северна Америка. Прецизно изграден и математички моделиран дом, лоциран во близу клисура

Read More

Популарната пејачка Бијонси е инспирација за цела серија на комерцијални производи, од парфеми до модни додатоци, но нејзината совршена фигура ќе послужи и за неверојатен архитетонски проект. Приватни инвеститори од Австралија добија одобрение од властите за изградба на заоблен облакодер со 64 спратови и висина од

Read More

Бери Кокс од Нов Зеланд создаде прекрасно уметничко дело со реоформување на запуштена шума на која и даде облик на црква. Кокс подолго време ја проучувал архитектурата на црквите пред да се нафати средување на шумата, а за две години направил вистинско ремек дело. Главните конструкции

Read More