Wednesday, Aug 4, 2021
HomePosts Tagged "АХВ"

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) од вчера почна со мониторинг на птичји грип преку земање крв од домашна живина и диви птици што е пракса секоја година. По последниот случај на појава на болеста во февруари 2017, во Македонија досега не е регистриран нов случај

Read More

Агенцијата за храна и ветеринарство ги доби резултатите од анализираните мостри крв земени од овците во бачилото од гостиварското село Симница и кај нив, од страна на Факултетот за ветеринарна медицина е потврдено присуство на Кримска Конго хеморагична треска и Кју треска. Станува збор

Read More

Во Република Македонија не се увезени преработки од месо од производителот Перутнина од Птуј, со датум на производство и лот за кој хрватското Министерство за земјоделство вчера вечер наредило повлекување од пазарот во Република Хрватска поради утврдено присуство на бактеријата салмонела. Како што соопшти Агенцијата за

Read More

Избегнувајте производи во оштетени, нагмечени, надуени или напукнати конзерви, тегли, кутии и други амбалажи, не купувајте готови јадења кои стојат во откриени садови, разделувајте ја зготвената од суровата храна, добро измијте ги овошјето и зеленчукот. Ова се само дел од препораките на Агенцијата за храна и

Read More

Агенцијата за храна и ветеринарство, заедно со Санитарната инспекција денеска направиле контрола во мензата и кујната од Центарот за обука на полицајци во Идризово, од каде што неколкумина кадети утрово биле затруени од храна. Агенцијата по посетата донела времена мерка да се затвори кујната до конечните резилтати,

Read More

Откако граѓанин поднесе претставка до инспекциските служби со наводи дека делови од торта купена од позната скопска слаткарница, биле направени од стиропор, Агенцијата за храна и ветеринарство во моментот на надзорот не констатирале отстапувања во поглед на безбедносните критериуми. „Од страна на инспекциските служби ниту по

Read More

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), денеска спроведоа детална инспекциска контрола во позната скопска слаткарницата, по вчера поднесената претставка во доцните попладневни часови до Одделението за заштита на потрошувачите при Агенцијата од страна на загрижен родител, кој пријавил гушење кај неговото дете,

Read More

Изминатите два дена во најголем дел е завршено евидентирање, проценка и утврдување на сопственоста на угинатиот ситен добиток по поплавите во Скопско и Тетовско (кокошки, овци и кози), како и нивно закопување на соодветни локации определени од страна на локалната самоуправа. Како што соопшти Агенцијата за

Read More

Нема никаква пречка соодветно термички третираните производи и нус производи од говедско месо да се извезуваат на рускиот пазар, информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Воведената забрана за увоз на говеда, месо и на други месни производи од Македонија во Русија поради појавата на болеста

Read More

Љупчо Николовски, член на Извршниот одбор на СДСМ, упати обвинувања до Агенцијата за храна и ветеринарство за негрижа за безбедноста на храната. „Огромниот скандал што го откривме, за катастрофалната негрижа за безбедноста на храната во Македонија е потврден од самата Агенција за храна и ветеринарство во

Read More