HomeАНТИСТРЕССветската популација пораснала на 7.4 милијарди луѓе

Светската популација пораснала на 7.4 милијарди луѓе

Фондот за популација на Обединетите Нации објави дека светската популација во 2016 година пораснала на 7.4 милијарди луѓе. Во годишното известување кое денес беше преставено во јорданската престолнина Аман, фокусот е ставен на благосостојбата на 10-годишните девојчиња како индикатори за успех или неуспех во развојот.

Соопштено е дека 89 отсто од вкупно 125 милиони девојчиња на возраст од 10 години кои моментално ги има во светот, живеат во земји во развој каде се соочуваат со пречки кога е во прашање еднаквото право на образование, здрравствена заштита и безбедност. Соопштено е дека половина жители на планетата се помлади од 24 години.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com