Saturday, Apr 21, 2018
HomeСТУДЕНТУМСтудентски пленум организира тридневен фестивал на платото на Универзитот

Студентски пленум организира тридневен фестивал на платото на Универзитот

plenum

„Студентски пленум“ организира „Ад хок фестивал“, кој ќе почне од 10 декември напладне и ќе се одржува три дена на платото на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“. На фестивалот ќе настапуваат: Новиот Почеток, The John, PMG Collective, Bandix, Rover’s Hangover, Визија, Beta House, Funk Shui, Bona Dea, Зад Аголот, DJ Irie Scratch, DJ Ilina Angel, DJ Goce Saf, DJ UX…

За време на концертите, во аулите на четирите факултети ќе бидат изложени цртежи и фотографии на студенти и на уметници, а ќе бидат организирани и алтернативни предавања и работилници.

Третиот пленумски закон вели „За секоја владина акција, постои соодветна пленумска реакција.“
Веќе цела година нè заокружуваат, нè етикетираат и нè лажат. Се обидуваат да ни ја одземат моќта и гласот кој го имаме. Затоа одлучивме да бидеме погласни од било кога. Високото образование ни го сведоа на соголен костур, се обидоа да ја спречат нашата академска слобода за интелектуално развивање и креативно достигнување. Сакаат од нас да направат роботи и слуги на нивниот режим.

Ние имаме морална одговорност и должност да не ги почитуваме нивните неправедни правила. Нашите животи завршуваат во моментот кога ќе станеме тивки за работите кои се важни. Ние, студентите, сме многу повеќе од број. Ние сме многу повеќе од тоа што бараат да бидеме. Време е да ви ја покажеме нашата креативност, упорност, интелект, но највеќе од сè, нашиот млад, чист и неуморен дух за просперитет!

НАПОМЕНА: Се замолуваат сите посетители, да ги почитуваат основните принципи на Студентскиот Пленум: ова е надпартиски, надетнички и наднационален настан. Ве молиме да нема повици за насилство, за да не се загрозува нашиот академски дом – пишува во повикот на Студентски пленум.