Sunday, Apr 22, 2018
HomeАНТИСТРЕССтручно објаснување зошто флертуваме

Стручно објаснување зошто флертуваме

Професорот Dejvid Drajden Heningsen од Универзитетот Северен Линоис идентификувал и категоризирал 6 различни причини и мотиви за заведувањето.

1.Секс:Личноста е физички привлечена од некој-некоја личност и не сака ништо повеќе

2 Забава:Луѓето заведувањето го третираат како спорт

3 Истражување:Луѓето сакаат да проверат како би им било во врска

4 Однос:Луѓето обидуваат да ја зголемат интимноста во врската

5 Его:Луѓето преку флертување работат на зголемување на самодовербата

6 Корист:Не ги привлекува другата личност, само сакаат да добијат нешто од неа.

150527_CAR_MarriedColleague

 

Што се однесува до заведувањето од корист,се случува на работни места и вон нив. Според истражувањата главни протагонистки се жените.

Според студија спроведена во Британија во 1998 година жените кои работеле во угостителство биле присилувани од страна на газдите да флертуваат со гостите, за истите да доаѓаат често и да прават голем промет.

Според студија од 1982 година спроведена врз американски студенти, откриено е дека 60% од студентките-девојки  и 41% од студентите-момци флертуваат со професори. 75% од студентите сметале дека флертувањето може да помогне за да добијат повисока оцена или пак да положат испит