Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаСпецијалната обвинителка бара избраните обвинители да не дадат свечена изјава

Специјалната обвинителка бара избраните обвинители да не дадат свечена изјава

Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева бара избраните седум обвинители да не дадат свечена изјава по повод нивниот избор и да почекаат Советот да постапи законски и да и го одобри целиот тим кој таа го побара.

– Се заблагодарувам на Советот на јавните обвинители на Република Македонија на поканата да присуствувам на давањето свечена изјава на јавните обвинители, кои треба да бидат дел од тимот кој беше предложен од моја страна. Во овој контекст, реферирајќи се на доставената покана од страна на Советот, во консултација со дел од тимот на јавни обвинители кои се избрани и имајќи го во предвид нивниот став во врска со одлуката на Советот, им препорачувам да не ја прифатат поканата на Советот на јавните обвинители и да не дадат свечана изјава по повод нивниот избор, од причина што таквиот акт би бил само потврда на одлуката на Советот, која е спротивна со Законот за јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, вели Јанева во денешното соопштение до медиумите.

Таа бара Советот на јавните обвинители на Република Македонија, да закаже седница и да го избере тимот од јавни обвинители предложен од неа, согласно Законот за јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите.

– Сметам дека во овој момент јавните обвинители треба да ја покажат својата професионалност, стручност и самостојност во донесување на одлуки и дека сите предложени јавни обвинители во мојот тим имаат заслужен кредибилитет да бидат дел од него, се наведува во соопштението.

Јанева изразува благодарност за целосната поддршка која ја има од Претседателот на Република Македонија, од политичките партии потписници на Договорот од Пржино, од пратениците во Собранието на Република Македонија, од меѓународните фактори кои учествуваат во спроведување на Договорот од Пржино, од медиумите, како и од целиот македонски народ кој сака да живее во правна држава.