Monday, Feb 24, 2020
HomeДЕНЕШНАРепубликаСпоред Американците, Македонците се трет најглуп народ

Според Американците, Македонците се трет најглуп народ

скопје-1024x683

 

Скандалозно за Македонија, но Американската анкета го донесува овој заклучок. Оваа констатација е изнесена од група американски психолози од Вашингтон, Њујорк и Детроит, откако спроведоа интернет-анкета меѓу 190 земји. Испитувањето било спроведувано од јануари до октомври оваа година.

Според нив за прв најглупав народ на светот ги прогласија Србите, на второ место се Турците и на трето се Македонците. Меѓу првите десет се најдоа и Чесите, Полјаците, Унгарците, Бугарите, Кенијците и Новозеланѓаните.

Додека пак, за најпаметни се Швајцарците, потоа Французите, Американците, Норвежаните, Британците и така натаму. Сеуште не е јасно по кои критериуми се воделе американските психолози, но истакнале дека ова е неофицијална анкета што имала за цел да прикаже „развој на образование и интелегенција“ во ерата на технологиите и интернетот.