Monday, Jul 6, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРИзложбиИзложба во МКЦ – Солидарноста која го спаси Скопје во 1963

Изложба во МКЦ – Солидарноста која го спаси Скопје во 1963

zemjotres mkc (2)

Младинскиот културен центар одбележува 53 години од катастрофалниот скопски земјотрес со фотографии направени од хрватскиот архитект Бошко Фржоп кој ја документирал солидарноста која му била укажана на Скопје по земјотресот на денешен ден во 1963-та. zemjotres mkc (4) zemjotres mkc (1)

Фржоп го следел обновувањето на Скопје, како и расчитувањето на урнатите градби при што секој ден го носел својот фотоапарат. При тоа се сретнал со многу луѓе кои загубиле се во земјотресот но, ја задржале гостопримливоста и оптимизмот што особено го погодило.

zemjotres mkc (3)

Пред платото на МКЦ ќе се проектираат и документарни филмови за скопскиот земјотрес.