HomeДЕНЕШНАСветСлика од Моне која ретко се појавува продадена за рекордни 81.4 милиони долари

Слика од Моне која ретко се појавува продадена за рекордни 81.4 милиони долари

Сликата „Стог сено“ на импресионистичкиот сликар Клод Моне постигна нов рекорд на продажба преку аукција со сума која достигна неверојатни 81.4 милиони долари. Сигурно се прашувата која е причината за огромниот интерес, токму за ова дело. Според експертите станува збор за слика од серијата на масла на платно со сено, но тие многу ретко се појавуваат во јавноста, па затоа и вредноста е огромна.

Конечната цена на аукцијата одржана во Њујорк речиси двојно ја надмина почетната проценка од 45 милиони долари. Аукцијата траеше 15 минути, што е невобичаено за продажба на таков формат. Претходниот рекорд е поставен во јуни 2008 кога сликата „Езеро на водени клинови“ се продаде за 80.4 милиони долари.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com