Monday, Mar 19, 2018
HomeДЕНЕШНАСкопјеСкопје ќе ја одбележи Европската недела на мобилноста 2016

Скопје ќе ја одбележи Европската недела на мобилноста 2016

evropska-nedela-na-mobilnosta

Град Скопје и годинава со повеќе активности ќе ја одбележи Европската недела на мобилноста 2016. Од 16 до 22 септември, Град Скопје ќе организира разновидна програма наменета за сите граѓани, од најмладите до највозрасните, како и за јавниот и приватниот сектор.

Годинава тема на Европската недела на мобилност е „Паметна и одржлива мобилност – влог за Европа“. Град Скопје ја реализира Европската недела на мобилност 2016 во соработка со невладината организација ОРТ, со Делегацијата на Европската унија во нашата држава, Министерството за животна средина и просторно планирање и УНДП.

Во овие седум дена Град Скопје ќе претстави многубројни активности и проекти што се поврзани со одржливата мобилност и ќе испрати порака за користење на алтернативните видови транспорт.

Граѓаните ќе имаат можност да се едуцираат, да спортуваат, да се натпреваруваат, да разменуваат позитивни искуства и да учествуваат на трибини и форуми посветени на одржливиот транспортен систем. Традиционално, Европската недела на мобилноста 2016 ќе заврши на 22 Септември, на Денот без автомобили, со големо велосипедско дефиле што ќе се вози на градските улици.

– Манифестацијата има за цел да ги поттикне локалните политичари и јавноста, паметната и одржлива мобилност да ја препознаат како инвестиција за Европа, информира Град Скопје.