Wednesday, Aug 12, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРМузикаСите песни за Тито: Како пееја Чола, Балашевиќ, Лепа Брена и останатите великани на ЈУ музиката

Сите песни за Тито: Како пееја Чола, Балашевиќ, Лепа Брена и останатите великани на ЈУ музиката

maxresdefault-1-6-1000x555

Јосип Броз Тито беше прв претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, и овој ден некогаш се славеше како ден на младоста и негов роденден, иако Тито беше официјално роден на 7 мај.

Централниот настан секогаш се организираше на поранешниот стадион ЈНА во Белград, каде што пионерите, младите и припадниците на сите родови на војската и морнарицата изведуваа парада. На Тито му доделуваа штафета на младоста, која започнуваше секогаш од различни места и од различна република, но секогаш беше масовно пречекана низ градови на поранешна Југославија.

Луѓето го обожаваа, а за сето тоа време во негова чест се создадоа бројни песни. Неколку од нив станаа досто популарно и се памтат вечно. Еве неколку од нив: