Monday, Jun 18, 2018
HomeДЕНЕШНАСвет(Видео) Силувана и запалена трансродова активистка во Турција

(Видео) Силувана и запалена трансродова активистка во Турција

transrodova aktivistka Turcija

Познатата граѓанска активистка Ханде Кадер (22) била силувана, па потоа запалена во Турција, јавуваат светските агенции.

Ханде Кадер е трансродна жена која што се погласно ги бранеше човековите права и правата на ЛГБТ заедницата.

На социјалните мрежи се изразува сочувство и се бара правда за убиената активистка.

Турција ја има една од највисоките стапки на антитранс-убиства, според извештајот Трансродова Европа 2016.