Monday, Jul 16, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаШто остана да се дели од Југославија – Конференција за сукцесијата во Љубљана

Што остана да се дели од Југославија – Конференција за сукцесијата во Љубљана

jugoslavija

Шесте републики на поранешна Југославија во вторник во Љубљана ќе одржат конференција по повод 15 години од Договорот за сукцесија кој предвидува поделба на заедничкиот имот и добра, како и меѓусебни и меѓународни односи.

jugoslavija karta

На конференцијата, на покана на словенечката висока претставничка за наследство Ана Полак Петрич, ќе учествуваат и високите претставници за наследство на Босна и Херцеговина, Мирсад Жуга, на Хрватска, Андреја Метелко-Згомбиќ, на Македонија, Елена Кузмановска и на Србија, Родољуб Етински.

Целта е да се придвижат работите кон поцелосно исполнување на Договорот за сукцесија за кој дел од државите се уште не превзеле конкретни чекори за поеднакво исполнување на обврските. Конференцијата ќе послужи и за анализа на политичките влијанија на екс југословенските земји откако заедницата веќе не постои.