Tuesday, Jul 17, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаСекој десетти граѓанин на Македонија боледува од дијабетес

Секој десетти граѓанин на Македонија боледува од дијабетес

dijabetes

Околу 200.000 граѓани на Македонија боледуваат од болеста дијабетес која директно предизвикува сериозни проблеми со видот, аларамираат од Специјалната очна болница „Деница“ од Скопје по повод Светскиот ден на дијабетесот.

Светот го обележува денот на дијабетесот преку глобална кампања, промовирана од Светската здравствена организација (СЗО) за да се зајакне свесноста на граѓаните за потребата од засилена грижа за превенција на оваа болест.

Според светската статистика, оваа болест последните години доживува рапиден раст и од неа боледуваат околу 450 милиони луѓе во светот.

Од Специјалната очна болница „Деница“ советуваат сите лица што страдаат од дијабетес да направат навремена контрола на видот. Нарушувањата на видот, велат од болницата, почесто се јавуваат кај долгогодишните дијабетичари и кај оние пациенти кај кои регулацијата на шеќерот во крвта е несоодветна. Поради овие причини, за лицата со дијабетес многу е важно да не ги занемаруваат проблемите со видот и редовно да одат на прегледи кај офталмолог.

– Важно е да се знае дека, во денешно време, со помош на напредните методи на дијагностика и лечење, сосема мал процент луѓе заболени од дијабетска ретинопатија има сериозни проблеми со видот. Правовременото откривање на дијабетската ретионпатија е најдобриот начин за да се спречи губитокот на видот – вели доктор Наум Трпеноски.

Дијабетесот е болест на организмот која се јавува кога човечкиот организам не успева правилно да го користи и да го складира шеќерот, што резултира со оштетувања на крвните садови во мрежницата на окото (ретината), но и со други оштетувања. Болеста е погресивна и поминува низ неколку стадиуми.