Thursday, Feb 27, 2020
HomeДЕНЕШНАСветСекое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија

Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија

deca siromastija

Секое петто дете во богатите држави живее во сиромаштија, се вели во анализа на УНИЦЕФ. Недостигот од храна и образование е исто така широко распространет проблем, наведуваат експерти.

Во подготовката на извештајот се анализирани 41 држава со високи и средни доходи, од Европа, Источна Азија, Океанија, Северна Америка, како и од Израел, Мексико и Чиле.

Истражувањето укажува и на тенденции како намалена бременост во тинејџерска возраст и употреба на алкохол кај младите.

Најдобри резултати по неколку показатели за децата имаат скандинавски држави, Германија, Швајцарија, Јужна Кореја, Словенија и Холандија.

Јужна и Источна Европа како и држави од Латинска Америка покажуваат тенденции кон највисоки нивоа на детска сиромаштија, според анализата.

– Повисоки приходи не значат и автоматско подобрување на ситуацијата за сите деца, нагласува Сара Кук шеф во УНИЦЕФ.

На пример, Јапонија, САД и Канада се меѓу државите со најслаби социјални и даночни политики за намалување на сиромаштијата кај децата.

Во просек, едно од осум деца во богатите држави нема сигурност при набавка на храна, соодносот е еден-спрема-три во Турција и во Мексико. Една третина од 15-годишните деца од анализата немаат основни знаења за читање, математика и наука.