Wednesday, May 27, 2020
HomeДЕНЕШНАРепубликаСе намалува бројот на ученици и студенти сместени во домовите

Се намалува бројот на ученици и студенти сместени во домовите

studenstki Goce

Во домовите за ученици во основното и во средното образование и во студентските домови во 2015/2016 година биле сместени вкупно 7.201 ученици-студенти, што е намалување за 2,8 проценти во однос на претходната, 2014/2015 година, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во домовите за ученици кои посетуваат средни верски училишта во 2015/2016 биле сместени 268 ученици.

Со годишните извештаи се опфатени 37 домови: за ученици во основните училишта, за ученици во средните училишта, за ученици во средните верски училишта и студентски домови.

Домовите за ученици и студентските домови обезбедуваат сместување, исхрана и воспитување на ученици и студенти за време на школувањето вон местото на постојано живеење на нивните родители – издржуватели.

МИА