Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаСе бараат кандидати за повеќе судови низ Македонија

Се бараат кандидати за повеќе судови низ Македонија

sudija

Судскиот совет распиша конкурс за четворица нови судии кои ќе бидат распоредени во по двајца во основниот суд во Скопје и по еден во Велес и Струмица, а исто така треба да биде пополнето и испразнето место во Апелациониот суд во Штип од областа на кривичното право. За Врховниот суд ќе се бараат тројца кандидати кои ќе бидат ангажирани за граѓанските процеси.

Новите судии ќе се изберат од редот на Академијата за судии и јавни обвинители за основните судови, додека пак за Врховниот и Апелациониот суд ќе се бараат веќе искусни кандидати од првостепените или второстепените судови, согласно законските одредби. Кандидатите што ги исполнуваат условите ќе полагаат психолошки тест и тест за интегритет.