Saturday, Jul 11, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаСДСМ: Миноски противзаконски ја издал еврообврзницата, без правно мислење

СДСМ: Миноски противзаконски ја издал еврообврзницата, без правно мислење

sdsm-sediste

Министерот за финансии Кирил Миноски ги лажел странските кредитори и медиуми дека е обезбедено потребното мислење за правната важност на еврообврзницата од Министерството за правда, објави денеска СДСМ.

Од таму тврдат дека Миноски самиот признал дека дополнително ќе барал мислење од Министерството за правда.

„Ова е скандалозно бидејки министерот за финансии постапил противзаконски! Ова е директно прекршување на Законот за јавен долг, член 18 став 6.

Министерството за финансии морало да обезбеди претходно потврда за правната важност на еврообврзницата.

Според допис којшто е испратен од Министерството за финансии, агенцијата Ројтерс и другите медиуми објавија дека издавањето на еврообврзницата е усогласено со Министерството за правда.

Сега е јасно зошто со денови молчи министерот за правда Валдет Џафери на прашањето дали Министерството за правда издало мислење за правната важност на еврообврзницата.

Го предупредуваме министерот Џафери, дека покрај другите нелегални дејства во моментот на издавање на еврообврзницата, ставката странски задолжувања во Буџетот за 2016 е 370 милиони евра!

Ребалансот на Буџетот се уште не е усвоен во Собранието на Р.Македонија. Министерот за правда, Владет Џафери добро нека размисли дали ќе биде соучесник во извршување на ова финансиско злосторство!

Укажуваме дека сите инволвирани лица во издавањето на незаконската 450 милионска еврообврзница ќе мора да понесат одговарност“, се вели во соопштението од СДСМ.