Monday, Jun 25, 2018
HomeДЕНЕШНАСветРусија ја уништува храната што доаѓа од Западот

Русија ја уништува храната што доаѓа од Западот

Денеска стапува на сила  декретот кој го потпиша рускиот претседател Владимир Путин за уништување на нелегално увезените прехрамбени производи на кои е воведено ембаргото. Овој документ предвидува уништување на земјоделските производи, сирење и храна увезена од земјите на кои Русија им воведе санкции, како одговор на санкциите кои Западот ѝ ги воведе на Москва поради украинското прашање.

foodОвошјето и зеленчукот ќе бидат однесени во депонии, додека млечните производи ќе бидат запалени како производи од висока биолошка опасност во одделенијата за уништување на отпад. „Дури 20 тони сирење може да бидат уништени во Оренбург, а во Санкт Петербург ќе биде уништено свинското месо“, изјави портпаролката на Управата за ветеринарна и фитосанитарна контрола, Јулија Мелано