Thursday, Jul 2, 2020
HomeРЕФЛЕКТОРФилмРуичи Сакамото во фокус на четвртото издание на Скопје Синема Сити

Руичи Сакамото во фокус на четвртото издание на Скопје Синема Сити

SCC_Banner300x250

Од 6 – 10 јуни во Кинотека на Македонија ќе се одржи летното издание на фестивалот Скопје Синема Сити. Оваа година ССС влезе во својата четврта година откако се организира и по тој повод, во текот на годината организираме 4 филмски настани. Централно место во програмата на Синема Сити зазема музиката и нејзиното филмско претставување.

„Фестивалот е обединувачката платформа каде што се застапени повеќе содржини и компоненти преку филмската програма. Тој нема натпреварувачки карактер, односно изборот на филмови не се прави само од понова продукција, туку се селектираат филмови од најразлични години на продукција, земји и автори со цел да се прикаже ширината и богатството на музиката и светот којшто таа го инспирира или којшто е инспириран од неа“ – изјави Ненад Георгиевски, директор на Ффестивалот.

Во изминатите години Фестивалот им оддаде почит на Дејвид Боуви, на Леонард Коен и на Крафтверк, а оваа година Скопје Синема Сити ќе му оддаде почит на големиот јапонски филмски композитор Руичи Сакамото, преку прикажување на филмот „Кода“ во режија на Стивен Номура Шибле. Филмот се прикажа премиерно на филмскиот фестивал во Венеција во 2017, а се прикажа и на Берлинале во февруари оваа година.

Руичи Сакамото е познат како сестран уметник и неговите достигнувања во музиката се светски познати, почнувајќи од поп-изданијата и соработките со уметници како Дејвид Силвијан, Бил Ласвел, Иги Поп, Лори Андерсон, Хектор Зазу, па до бројните филмски проекти, како „Среќен Божиќ, г-не Лоренс“, серијата филмови во соработка со реномираниот режисер Бернардо Бертолучи „Последниот кинески цар“, „Чај во Сахара“ и „Малиот Буда“. Неодамна тој беше актуелен и со музиката за филмот на Алехандро Инариту „Повратникот“, на со Оскар наградениот Леонардо ди Каприо.

Фестивалот ја продолжува традицијата, во 2015 г. му додели признание на Дејвид Боуви за достигнувањата во областа на филмот и музиката, а оваа година со истото признание ќе се закити и Руичи Сакамото.

На некаков начин филмот „Кода“ и неговите под-теми како активизам, креативност и животните приказни кои придонеле за да се создаде таа музика и случувања ги обојуваат темите на филмовите кои ќе се прикажат на овогодишниот Скопје Синема Сити.

Фестивалот е организиран со поддршка од страна на Агенцијата за филм, а одделни компоненти се поддржани и од Министерството за култура на Република Македонија.