HomeДЕНЕШНАСветПротест во Брисел поради состанок за вооружување

Протест во Брисел поради состанок за вооружување

Група на демонстранти во Брисел бара да се затвори седиштето на Европската Унија во знак на протест поради состанокот на претставниците на Европската агенција за одбрана и произведување на оружје околу новото вооружување и начините на финансирање на одбранбената индустрија. Некои од учесниците на протестот биле поврзани со пластични флаши преку кои ги влечеле рацете и носеле транспаренти со пораки „Спречете ја трговијата со оружје“.

Обезбедувањето го забранува влезот во зградата на сите освен на функционерите на ЕУ, а присутен е и голем број на полицајци. Европската комисија од порано соопштила дека не ја финансира одбранбената индустрија, но има предлог дека во истражувањето во одбранбената индустрија би можело да бидат вложени околу 25 милиони евра.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com